Visitors 
 

Η Μεγάλη Σύνοδος.2016.

19 Ιουνίου 2016

Βαρθολομαίος: Η Μεγάλη σύνοδος θα συμβάλλει στην έξοδο από τα αδιέξοδα

"Η καρδιά της Ορθοδοξίας επί δέκα ημέρες θα πάλλει εδώ στην Κρήτη"

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
 
Βαρθολομαίος: Η Μεγάλη σύνοδος θα συμβάλλει στην έξοδο από τα αδιέξοδα

Η αρχομένη Αγία και Μεγάλη σύνοδος θα δώσει το μήνυμα της ενότητας. Θα επιτύχει και τον στόχο της και θα συμβάλλει στην έξοδο από τα σύγχρονα αδιέξοδα της ζωής τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απόψε στον καθεδρικό Ναό του Αγίου Τίτου απαντώντας σε προσφώνηση του δημάρχου Ηρακλείου Β. Λαμπρινού κατά την διάρκεια της άφιξης των προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών που έτυχαν μιας σεμνής αλλά και θερμής υποδοχής από τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό και τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο αλλά και από Ηρακλειώτες που είχαν κατακλύσει τον χώρο γύρω από τον ιστορικό και επιβλητικό Ναό του Αγίου Τίτου στον οποίο υπάρχει η κάρα του.

Η παρούσα σύνοδος θα ομολογήσει την παραδεδομένη αλήθεια της Ορθοδόξου Πίστεως και θα διαδηλώσει την ενότητα των Ορθοδόξων επεσήμανε ο Παναγιώτατος.

Ο κ. Βαρθολομαίος χαρακτήρισε ιδιαίτερη τη χαρά όλων των ευρισκομένων στην Κρήτη για την Αγία και Μεγάλη σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας και ευχαρίστησε θερμά τον δήμαρχο, όλες τις αρχές του νησιού και το λαό .

«Ο λαός του Ηρακλείου και της Κρήτης βρίσκεται ανέκαθεν παρά τω πλευρώ της Μητρός αυτού Εκκλησίας δέχεται δε σήμερον ως στέφανο ευχαριστίας την ευλογία κα την πνευματική ενίσχυση δια της συγκλήσεως της συνόδου στα Ιερά χώματα της πατρίδος του γεγονότος οικουμενικής εμβελείας» ανέφερε .

Επίσης ο κ. Βαρθολομαίος υπογράμμισε ότι η καρδιά της Ορθοδοξίας επί δέκα ημέρες θα πάλλει εδώ στην Κρήτη συμπληρώνοντας ότι τα βλέμματα όλων των Ορθοδόξων αλλά και ολόκληρης της οικουμένης βρίσκονται στραμμένα στην Κρήτη.

Ακολούθως αναφέρθηκε στη σημερινή εποχή μιλώντας για μια περίοδο κατά την οποία ο κόσμος παραμένει διεσπασμένος δραματικά και βιώνει παγκοσμίως τις συνέπειες τραγικών γεγονότων και εκτροπών , όπως οι πόλεμοι και οι ακαταστασίες κατά τόπους, η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, οι ασύλληπτου μεγέθους κοινωνικές μεταβολές, η κατάρρευση των οικονομικών συστημάτων, η πρωτοφανής εξάπλωση και έξαρση της τρομοκρατίας , η θεσμοθέτηση πρωτόγνωρων εκτροπών της φυσιολογικής ζωής των ανθρώπων η πρωτοφανής αλλοίωση των εννοιών του ανθρωπίνου προσώπου και της Ηθικής, η προσφυγιά, η μισαλλοδοξία και ο απηνής διωγμός κατά των Χριστιανών και άλλων μειονοτικών πληθυσμιακών ομάδων όπως τις περιγράφει προ 2000 ετών ο Ευαγγελιστής Ματθαίος .

Ακόμη τόνισε πως «η απαξίωση του προσώπου, η περιφρόνηση της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας , η συστηματική διάβρωση του πνεύματος έχουν διασαλεύσει την ισορροπία του ανθρώπου και δημιουργούν πολεπίπεδο κρίση στην ανθρωπότητα .

Αναφερόμενος στη σύνοδο ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε ότι «η αρχομένη Αγία και Μεγάλη Σύνοδος καλείται να δώσει την καλή μαρτυρία ότι ο Ιησούς Χριστός χθες και σήμερον ο Αυτός και εις τους αιώνας καλείται ωσαύτως να δώσει λύσεις σε προβλήματα εσωτερικής ζωής της ορθοδοξίας και να μεταδώσει τον λόγο της αληθείας αυτής προς τον σύγχρονο αλληλοσπαρασόμενο κόσμο. Διάπυρος πόθος όλων των ημών των εκκλησιαστικών ηγετών είναι η φωνή της συνόδου να είναι φωνή του αοράτου Θεού μόνο τότε θα δυνηθεί να στηρίξει τον λαό» .

Επίσης ο Παναγιώτατος εξέφρασε την βεβαιότητα ότι και στη σύνοδο αυτή η οποία πραγματοποιείται εις το όνομα του Ιησού Χριστού θα είναι και Αυτός παρών και θα κατευθύνει τους συμμετέχοντας εις ότι αληθές και ωφέλιμο.

Ακόμη ο κ. Βαρθολομαίος υπογράμμισε ότι η ενότητα των Ορθοδόξων που εκφράζεται «υπό και δια της συνοδού ημών ταύτης σεβομένη την διαφορετικότητα των λαών προβάλλεται ως πρότυπο δια την ενοποίηση και του διηρημένου κόσμου μας . Η οικουμενικότης της Εκκλησίας η οποία συνιστά και την γνησία παγκοσμιότητα αποτελεί αντίδοτο στη σύγχρονο ψευδώνυμο παγκοσμιοποίηση και αναφέρθηκε στο μήνυμα της ενότητας της ανθρωπότητας εν Χριστώ λέγοντας ότι είναι το μόνο το οποίο ικανοποιεί τις ανθρώπινες καρδιές και αυτό οφείλαμε να διακηρύξαμε.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου υποδεχόμενος τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τους προκαθημένους μίλησε για αισθήματα βαθυτάτου σεβασμού και τιμής.

«Σε μία περίοδο εξάρσεως των εγωιστικών τάσεων και παθών του ανθρώπου, προβολής της ευμάρειας ως μοναδικού σκοπού του βίου, παραμερισμού της αλληλεγγύης και της ειρηνικής συνυπάρξεως, εμφανίσεως κάθε είδους φανατισμών, ακραίων αντιλήψεων και ποικίλων αδιεξόδων - έναντι όλων ετούτων η Ορθόδοξη Εκκλησία υπήρξε, υπάρχει, και θα παραμείνει φάρος παρηγορίας, πηγή πνευματικότητας, οδός αγάπης, προσφοράς και αδελφοσύνης, τόνισε ο δήμαρχος .

Ακόμη επεσήμανε τους ακατάλυτους δεσμούς της Εκκλησίας της Κρήτης προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως δεσμούς, όπως είπε με πνεύμα ενότητας, μετριοπάθειας, κοινωνικής ευαισθησίας, και αταλάντευτης χριστιανικής ευσέβειας, συνέβαλε και συμβάλλει καθοριστικά στην αδιάσπαστη συνοδοιπορία των Κρητών, συμφώνως πάντοτε με την Κρητική παράδοση και το πνεύμα των ανοιχτών οριζόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Επίσης υπογράμμισε ότι από τη θέση αυτή, μπροστά στον Ιστορικό Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Τίτου, όπου προ ολίγων ημερών εορτάστηκε με λαμπρότητα η 50ή Επέτειος της Επανακομιδής της Τιμίας Κάρας του Αγίου Αποστόλου Τίτου, Πρώτου Επισκόπου Κρήτης, υποδεχόμεθα ως γεγονός μεγίστης ιστορικής σπουδαιότητας την πραγματοποίηση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Αποδίδουμε συνάμα τα αισθήματα ευσεβείας, προσευχών και ελπίδων των συμπολιτών μας, την προσδοκία η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, να φέρει πλούσιους καρπούς, με επιτεύγματα ενότητας, συνεργασίας, προώθησης του διαλόγου, μηνυμάτων αλληλεγγύης, και αναδείξεως των αυθεντικών πτυχών του Χριστιανισμού».

Καταλήγοντας ο κ. Λαμπρινός τόνισε «απευθύνουμε εγκαρδίως το «Ως ευ παρέστητε», και προσβλέπομε όλοι μαζί στα αγαθά αποτελέσματα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου».

 
Widget is loading comments...

Το Περιβόλι της Παναγίας. Περισσότερα

Τι μας ετοιμάζουν! Περισσότερα

Λόγια εμπνευσμένα από τα ευρεθέντα ασκητικά του Αγ. Ισαάκ του Σύρου . Περισσότερα

OXI ΣΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΑ Περισσότερα
Προσευχές
Μηνύματα καλοκαιρινά. Περισσότερα
Πολιτικά
Τα Ελληνόπουλα μπροστά για την υπεράσπιση της Μακεδονίας Περισσότερα
Αγιορείτικα.
Παπά Εφραίμ Κατουνακιώτης. Περισσότερα

Αρχή Μ.Τεσσαρακιστής. Περισσότερα
Με τους μικρούς μας φίλους
O Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος (27 Μαΐου) Περισσότερα
Ιστορία
Κάτω Ιταλία. Περισσότερα


Πρόσφατα Άρθρα


Κατάστημα.
Εξαγωγές από Άγιον Όρος.
19 Απριλίου 2019
Περισσότερα
Κατάστημα.
Κ Α Λ Ω Σ Η Λ Θ Α Τ Ε Έκθεση έργων τέχνης, εργοχείρων και προϊόντων από Αγιορείτες μοναχούς.
19 Απριλίου 2019
Περισσότερα
Κατάστημα.
ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΛΑΜΠΑΔΕΣ
18 Απριλίου 2019
Περισσότερα
Κατάστημα.
Αγνό Μέλι. Ιερό κελλί Αγίου Γεωργίου Φανερωμένου Αγίου Όρους. Τ.Κ.63086 Τ.Θ.112 isaakmonachos@gmail.com 6907091538
01 Απριλίου 2019
Περισσότερα
Οι σκέψεις της ημέρας.
Η καλή πρόκληση..
27 Φεβρουαρίου 2019
Περισσότερα
Αγιορείτικα.
Παπά Εφραίμ Κατουνακιώτης.
27 Φεβρουαρίου 2019
Περισσότερα
Κατάστημα.

10 Δεκεμβρίου 2018
Περισσότερα
Οι σκέψεις της ημέρας.
Πως να πλησιάσουμε το Ιερό εξομολογητήριο.
10 Δεκεμβρίου 2018
Περισσότερα